Upplev dina favoritspel igen från soffan fast som film med Tv-spel som blivit film och serie!

Vilken spännande resa du kan ge dig ut på genom fantastiska världar både på bioduken och i ditt eget hem med film som blivit spel! Sedan spelen först gjorde entré i våra hem har det skapats mängder av filmer baserade på dem. Och visst är det härligt när våra favoritspel får en chans att glänsa på bioduken (eller i en serie)? Så luta dig tillbaka, ta fram popcornen och låt dig tas med på ett äventyr som du på ont och gott, sent kommer att glömma!

Sedan spelens intåg så har många populära tv-spel har fått en chans att skina genom att bli filmatiserade. Vissa har varit succéer, medan andra har fått blandad kritik. Oavsett mottagning, har tv-spel som blivit film en fascinerande historia bakom sig och kan bygga vidare kring lore och göra spelets universum större och mer intressant. Men självklart, vissa gör motsatsen
Hur som helst så är det allatid kul när just mitt favoritspel får chansen, men som vanligt som text en bok blir film så stämmer det ofta inte riktigt med sina förväntningar.

Street Fighter – The Movie (1994) – Film

Street Fighter – The Movie (1994) “Street Fighter” var ett klassiskt fighting-spel från Capcom som släpptes 1987 och blev snabbt en av de mest populära spelen på arkadhallar och konsoler. År 1994 släpptes en film med samma namn som baserade sig löst på spelet. Filmen följer karaktären Guile (spelad av Jean-Claude Van Damme) som tillsammans med en grupp soldater försöker stoppa den ondskefulla general M. Bison (spelad av Raul Julia) från att ta över världen. Även om filmen fick negativa recensioner från kritiker anses den vara kultförklarad bland fans av Street Fighter-serien.

Castlevania (2017) – Animerad Tv serie

Castlevania (2017) “Castlevania” är en serie av action-äventyrsspel som skapades av Konami och debuterade 1986. Serien har sedan dess blivit känd för sin unika blandning av gotisk skräck, vampyrer och arkad-spelstil. År 2017 släpptes en animerad serie med samma namn på Netflix. Serien följer vampyrjägaren Trevor Belmont som kämpar mot Dracula och hans armé av monster. Serien har fått mycket positiv kritik för sin trohet mot spelet och dess atmosfäriska stil.

Warcraft (2016) – Film

Warcraft (2016) Warcraft är en film baserad på den populära spelserien med samma namn och regisserad av Duncan Jones. Filmen utspelar sig i en fantasivärld där människor och orcher krigar mot varandra. Handlingen i filmen fokuserar på hur orcher från sin värld hamnar i människornas värld genom en portal och hur de båda sidorna tvingas samarbeta mot en gemensam fiende. Filmen mottogs inte så positivt av kritiker, men fansen av spelserien uppskattade den för att den var trogen originalet och för dess visuella effekter.

Detective Pikachu (2019) – Film

Detective Pikachu (2019) Detective Pikachu är en film baserad på spelet med samma namn som släpptes till Nintendo 3DS 2016. Filmen är regisserad av Rob Letterman och utspelar sig i en värld där människor och pokémon lever tillsammans. Handlingen i filmen följer den unga karaktären Tim Goodman när han letar efter sin försvunna far med hjälp av en pratande Pikachu. Filmen fick en positiv mottagning för dess underhållande karaktärer och visuella effekter, och fansen uppskattade den för dess trohet mot originalet.

Uncharted (2022) – Film

Uncharted (2022) “Uncharted” är en actionäventyrsfilm baserad på Naughty Dogs populära spelserie Uncharted. Filmen regisseras av Ruben Fleischer och stjärnor Tom Holland som Nathan Drake och Mark Wahlberg som hans mentor Victor “Sully” Sullivan. Handlingen i filmen utspelar sig innan händelserna i spelet och följer Nathan Drakes första äventyr när han försöker hitta Atlantis of the Sands med hjälp av sin mentor. Har du spelat första spelen i serien så kommer du känna igen dig, men de har tagit rätt stora friheter i handlingen.

The Last of Us (2022) – Tv serie

The Last of Us (2022) är en tv-serie från HBO som är baserad på Naughty Dogs prisbelönta spel The last of us (1). Serien regisseras av Johan Renck och har Pedro Pascal och Bella Ramsey i huvudrollerna som Joel och Ellie. Handlingen i serien följer Joel, en smugglare som får i uppdrag att eskortera Ellie, en tonåring som kan hålla botemedlet mot en infektion som utplånar stora delar av mänskligheten, till en annan stad och den postapokalyptiska världen innehåller många faror.
Serien har fått väldigt bra mottagande och en andra säsong väntas.

Länk till IMDB sidan om TV-serien.

Silent Hill (2006) – Film

Silent Hill är en skräckfilm från 2006 som baseras på spelet med samma namn från 1999. Filmen regisserades av Christophe Gans och hade premiär den 21 april 2006. Handlingen i filmen följer huvudkaraktären Rose Da Silva, som söker efter sin dotter i den ödsliga och övernaturliga staden Silent Hill. Filmen mottogs blandat av både fans och kritiker, men hyllades för dess visuella effekter och trohet mot spelet i både känsla och miljö.

Spelet Silent Hill var en milstolpe inom skräckgenren och släpptes ursprungligen till Playstation. Spelet följer Harry Mason, som söker efter sin försvunna dotter i den spöklika staden Silent Hill. Spelet blev en hit och serien Silent hill föddes.

Mortal Kombat (2021) – Film

Mortal Kombat är en amerikansk actionfilm från 2021, som baseras på spelet med samma namn från 1992. Filmen regisserades av Simon McQuoid och hade premiär den 23 april 2021. Handlingen följer kämparna från Earthrealm som kämpar för att stoppa Outworld från att erövra jorden i Mortal Kombat-turneringen. Filmen mottogs blandat av både fans och kritiker.

Spelserien Mortal Kombat är en klassiker inom fighting-genren och släpptes ursprungligen till arkadmaskiner. Spelet är känt för dess blodiga och våldsamma fighter, samt dess “fatalitys” – brutala finaler på motståndaren. Spelet har fortsatt att vara populärt genom åren och har släppts på många olika konsoler.

Max Payne (2008) – Film

“Max Payne” är en actionthriller baserad på spelserien Max Payne med samma namn från Rockstar Games. Filmen regisserades av John Moore och hade premiär 2008. Handlingen följer den hårdföre polisen Max Payne (spelad av Mark Wahlberg) som försöker lösa mordet på sin fru och barn samtidigt som han kämpar mot en drog som förvränger verkligheten och skapar kaos i staden. Filmen fick blandad kritik och ansågs inte riktigt leva upp till spelets originalhandling. Trots det har den en lojal följarskara och anses vara en underhållande actionfilm för fans av spelet.

Monster Hunter (2020) – Film

“Monster Hunter” är en actionfantasyfilm baserad på Capcoms spelserie Monster Hunter. Filmen regisserades av Paul W.S. Anderson och hade premiär 2020. Handlingen följer en grupp soldater som hamnar i en parallell värld där de måste kämpa mot gigantiska monster för att överleva. Filmen har fått negativ kritik för att den skiljer sig mycket från spelets originalhandling och för att den inte riktigt lever upp till förväntningarna från fans av spelet. Trots det finns det en del spännande och underhållande actionsekvenser och filmen kan ses som en popcorn-actionfilm och är klart sevärd.

Prince of Persia: The Sands of Time (2010) – Film

Prince of Persia är en klassisk tv-spelsserie som först introducerades 1989 och sedan fortsatte att få flera uppföljare. Filmen Prince of Persia: The Sands of Time från 2010, regisserad av Mike Newell och med Jake Gyllenhaal i huvudrollen som prins Dastan, baserades löst på tv-spelet Prince of Percia: The sands of Time från 2003. I filmen måste prins Dastan kämpa för att stoppa en ond rådgivare från att använda en magisk dolk som kan manipulera tiden. Även om filmen fick blandade recensioner, blev den en framgång på biograferna och tjänade in över 300 miljoner dollar globalt.

Sonic SatAM (1993-1994) – Animerad tv-serie

Sonic SatAM är en animerad tv-serie som sändes mellan 1993 och 1994 och baserades på den populära tv-spelsserien Sonic the Hedgehog från Sega. Serien följde Sonic och en grupp vänner som kämpade mot den onda Dr. Robotnik. Även om serien inte följde handlingen från tv-spelen (lite då spelen inte hade någon djup handling på denna tiden), blev den populär och har fortsatt att få en lojal följarskara.

Tomb Raider (2018) – Film

Tomb Raider är en amerikansk actionäventyrsfilm från 2018 som är baserad på det populära tv-spelet Tombraider från 2013 som var en reboot av Tomb Raider-serien. Filmen regisserades av Roar Uthaug och hade svenska Alicia Vikander i huvudrollen som Lara Croft. Handlingen i filmen följer Lara Croft när hon beger sig till en ö utanför Japans kust i sökandet efter sin försvunna far. På ön hamnar hon mitt i en farlig konspiration som kan äventyra hela världen.

Filmen mottog blandade recensioner från kritiker och fans. Vissa kritiker var imponerade av Vikanders prestation som Lara Croft och filmens actionscener medan andra tyckte att filmen var tråkig och uttjatad. “Tomb Raider” spelade in över 275 miljoner dollar i världen.

“Tomb Raider” anses vara en relativt trogen tolkning av tv-spelet och filmens handling är baserad på en av de senaste upplagorna av spelet som släpptes 2013.

Resident Evil (2002) – Film

Resident Evil (2002) “Resident Evil” är en tysk-brittisk actionskräckfilm från 2002 löst baserad på de klassiska tv-spelen i Resident Evil-serien. Filmen regisserades av Paul W. S. Anderson och hade Milla Jovovich i huvudrollen som Alice. Handlingen i filmen följer Alice när hon vaknar upp i en underjordisk forskningsanläggning som är full av zombier och muterade monster. Tillsammans med en grupp överlevande måste hon kämpa för att ta sig ut och överleva.

Filmen mottog blandade recensioner från kritiker men blev en stor kommersiell framgång. “Resident Evil” fick fem uppföljare och tillsammans har filmerna spelat in över 1,2 miljarder dollar i världen.

“Resident Evil” är en löst baserad tolkning av tv-spelet och filmens handling och karaktärer skiljer sig från spelets originalhistoria. Trots det har filmerna blivit en populär franchise bland fans av skräck och action.

Assassin’s Creed (2016) – Film

Assassin’s Creed är en action-äventyrsfilm som baseras på det populära tv-spelet med Assassin’s Creed. Filmen släpptes i december 2016 och regisserades av Justin Kurzel. Michael Fassbender spelar huvudrollen som Callum Lynch, en man som genomgår en experimentell teknologi som låter honom uppleva sina förfäders minnen och färdigheter. Lynch upptäcker att han är en ättling till en hemlig orden av mördare från 1400-talet och måste bekämpa deras fiender i nutid.

Assassin’s Creed har fått en blandad mottagning från kritiker och fans. Många har kritiserat filmens komplicerade handling och brist på karaktärsutveckling. Andra har dock uppskattat filmens spektakulära actionscener och visuella effekter. Trots den blandade mottagningen har filmen tjänat in mer än $240 miljoner dollar i biljettintäkter världen över.

Super Mario Bros. (1993) – Film

Super Mario Bros. är en amerikansk science-fiction-film från 1993, regisserad av Annabel Jankel och Rocky Morton. Filmen baserar sig ytterst vagt på det klassiska Nintendo-spelet Super Mario Bros och följer bröderna Mario och Luigi, spelade av Bob Hoskins och John Leguizamo, som hamnar i en parallell värld där dinosaurier har utvecklat intelligent liv och regeras av den ondskefulla King Koopa, spelad av Dennis Hopper. Mario och Luigi går med i en rebellgrupp för att försöka rädda prinsessan Daisy och besegra King Koopa.

Filmen fick dålig kritik när den släpptes och blev en besvikelse i biljettintäkterna. Många fans av Super Mario Bros. var missnöjda med att filmen avvek så mycket från spelet, både i ton och handling. Bob Hoskins, som spelade Mario, har också sagt att han ångrar att han gjorde filmen. Ändå har filmen en kultstatus och ses av vissa som en guilty pleasure.

The Witcher (2019) – TV serie

The Witcher är en Netflix-originalserie baserad på fantasy-spelen i The Witcher serien av den polska författaren Andrzej Sapkowski. Serien följer monsterjägaren Geralt av Rivia, spelad av Henry Cavill, när han navigerar genom en farlig värld full av magi, politiskt intriger och monster.

Sedan premiären i december 2019 har serien varit en stor framgång för Netflix och har redan fått en andra och tredje säsong. Även om serien har gjort vissa ändringar från spelen och böckerna, anses den allmänt vara en relativt trogen anpassning som har fått positiv kritik för sin produktion, skådespelarinsatser och världsbyggnad.

Hitman (2007) – Film

“Hitman” är en film från 2007 baserad på TV-spelserien Hitman som utvecklades av IO Interactive. Filmen regisserades av Xavier Gens och Timothy Olyphant spelade huvudrollen som Agent 47. Handlingen följer Agent 47, en klonad yrkesmördare, som måste navigera genom en farlig värld av konspirationer och dödliga fiender för att fullgöra sitt uppdrag.

Filmen mottogs av blandad kritik och ansågs vara ganska avlägsen från spelseriens ton och stil. Det fanns också kritik mot filmens bristande karaktärsutveckling och svepande handling.

Ratchet & Clank (2016) – Animerad Film

“Ratchet & Clank” är en datoranimerad film baserad på spelserien Ratchet & Clank från Insomniac Games. Filmen regisserades av Kevin Munroe och Jericca Cleland och röstades av bland andra James Arnold Taylor och David Kaye. Handlingen följer Ratchet, en Lombax-mekaniker och Clank, en robot som är hans partner, när de arbetar tillsammans för att stoppa en ondskefull utomjording från att förstöra hela galaxen.

Filmen mottogs negativt av kritiker och fans av spelserien. Kritiken var riktad mot filmens bristande originalitet och dåliga humor, och många ansåg att den misslyckades med att överföra spelseriens karaktärer och värld till filmformatet.

Angry Birds (2016) – Animerad film

“Angry Birds” är en animerad film baserad på den populära spelserien Angry birds, utvecklad av Rovio Entertainment. Filmen släpptes 2016 och är regisserad av Fergal Reilly och Clay Kaytis. Handlingen kretsar kring Red, en arg fågel, som lever ett tillbakadraget liv tillsammans med andra fåglar på en ö. När grisarna dyker upp och stjäl fåglarnas ägg blir Red, tillsammans med sina vänner Chuck och Bomb, tvungna att ta tillbaka äggen.

“Angry Birds” mottogs med blandade recensioner men blev en stor ekonomisk framgång, med en intäkt på över 350 miljoner dollar globalt. Filmen fick också en uppföljare, “Angry Birds 2” som släpptes 2019.

Assassin’s Creed Lineage (2009) – Serie

Assassin’s Creed Lineage är en tre-delad webbserie som släpptes 2009. Serien är en föregångare till det första “Assassin’s Creed”-spelet och utspelar sig i renässansens Italien. Serien följer Giovanni Auditore da Firenze, far till huvudpersonen i det första spelet, Ezio Auditore da Firenze. Giovanni är en mästar-assassin som försöker avslöja en sammansvärjning mot Florens med hjälp av sina färdigheter.

Serien producerades av Ubisoft, som också utvecklar “Assassin’s Creed”-serien. Serien mottogs väl av både fans och kritiker och anses vara trogen originalet i spelet.

Sonic the Hedgehog (2020) – Film

Sonic the Hedgehog är en klassisk tv-spelsfigur som först dök upp på SEGA Genesis 1991. År 2020 släpptes en live-actionfilm baserad på karaktären. Filmen följer Sonic som måste rädda jorden från den onda Dr. Robotnik (spelad av Jim Carrey). Filmen mottogs väl av fansen och var en framgång vid biljettförsäljningen. En uppföljare har kommit till filmen.

Final Fantasy VII: Advent Children (2005) – Animerad film

Final Fantasy VII” släpptes ursprungligen som ett tv-spel 1997 och anses vara ett av de mest inflytelserika spelen i sitt JRPG genren. Spelet har sedan dess fått flera spin-off-produkter, varav en av dem är filmen “Final Fantasy VII: Advent Children”. Filmen utspelar sig två år efter händelserna i tv-spelet och följer huvudpersonen Cloud Strife, som försöker rädda världen från en mystisk sjukdom. Filmen är animerad och anses av många fans vara en trogen förlängning av tv-spelets handling. Mottagandet av filmen var generellt positivt, speciellt bland fansen av tv-spelet.

Portal (2013) – Kortfilm

Portal är ett FPS pusselplattformsspel som utvecklats av Valve Corporation och släpptes först som en del av Orange Box-paketet 2007. Spelet fick mycket uppmärksamhet för sin innovativa spelstil och humoristiska dialog. 2013 släpptes en kortfilm med samma namn, baserad på Portal-universumet. Filmen regisserades av Dan Trachtenberg och producerades av J.J. Abrams. Handlingen följer en ensam kvinna (spelad av Danielle Rayne) som kämpar för att överleva i en apokalyptisk värld, där hon finner en portalpistol som kan öppna portaler mellan olika platser. Hon använder den för att fly undan faror och finna mat och andra resurser.

Filmen mottogs positivt av kritiker och fans, som prisade dess produktion, effekter och visuella stil. Även om filmen inte direkt följer spelets handling, anses den vara trogen originalet i ton och estetik.

Dead Space: Downfall (2008) – Animerad film

Dead Space: Downfall är en animerad film som släpptes år 2008 och fungerar som en föregångare till det hyllade första spelet i Dead space-serien. Filmen visar hur de fasansfulla Necromorphs först dök upp på Ishimura-rumstationen.

Här var det ett gäng spel som har blivit till film eller tv-serie. Och det är bara en liten del av allt som finns därute! Men här har du några tips där du kan luta dig tillbaka, slappna av och utforska spelens universum på ett annat sätt.

Har du några egna favoriter? Dela gärna med dig så att vi kan få ännu fler skojiga tips!

Nu är det dags att ta en paus från spelet och slå på filmen. Ha en riktigt härlig spel- eller filmdag!