Sony Playstation

Sony Playstation började med en CD-baserad TV-spelskonsol tillverkad av Sony och introducerad i Japan 1994. Vid utvecklingen hade konsolen kodnamnet “Playstation X“, där förkortningen PSX i vissa fall levt kvar. Denna spelkonsol blev en succé och såldes i mer än 100 000 exemplar redan första veckan och fram till och med juni 2005 hade 100 miljoner Playstation-enheter levererats. Succén följdes upp med konsolerna Playstation 2 (PS2), Playstation 3 (PS3) och Playstation 4 (PS4), de handhållna konsolerna Playstation portable (PSP) Playstation VITA (PSVita) och hybriden Playstation TV (PSTV)

Historia

Playstation historia började som ett samarbete mellan Nintendo och Sony. Sony hade tidigare tillverkat en ljudkrets kallad Sony SPC700 som Nintendo använde i sin Super Nintendo Entertainment System. Nintendo valde därför att påbörja ett nytt samarbete om ett tillbehör till samma konsol som skulle göra det möjligt att använda cd-skivor som lagringsmedium. Sony tyckte att de krav som Nintendo ställde i kontraktet var orimliga och Nintendo valde därför att ha en annan samarbetspartner (Philips). Ken Kutaragi ville ha revansch efter att Philips snuvat Sony på kontraktet och fortsatte att utveckla vad som skulle komma att bli Playstation.

Framtid

Sony har släppt information om att uppföljaren Playstation 5 har release 2020

 

Kompabilitet


Sony har bakåtkompabilitet på alla sina konsoler till originalet Playstation 1.
Den första generationen Playstation 3 var även bakåtkompatibel med Playstation 2. Och dessa konsoler har 4 USB portar istället för 2st, Kromade lister istället för borstad aluminium samt en öppningsbar lucka på vänstersidan där det gömms minneskortsplatser.
Playstation 4 är bara bakåtkompatibel med Playstation 1. (Förutom digitala releaser)