Vad är Nintendo?

Nintendo är en av de största tillverkarna av spelkonsoler och spel i världen. Företaget grundades 1889 i Japan och har sedan dess utvecklat och lanserat flera olika spelkonsoler och spel.

Nintendos historia innan NES

Innan Nintendo började utveckla spel och konsoler på 70-talet var företaget känt för att producera traditionella japanska kortspel som hanafuda. Nintendo grundades redan 1889 i Kyoto, Japan av Fusajiro Yamauchi. Under första halvan av 1900-talet var företaget involverat i olika branscher, inklusive taxi- och hotellbranschen.

Det var först 1977 som Nintendo på allvar började satsa på spelmarknaden genom att lansera sin första elektroniska spelmaskin, “Color TV Game”. Som egentligen betog av 15 olika konsoler i Color TV-game serien av konsoler. Konsolerna sålde bra och banade väg för Nintendos nästa era.

Nintendos historia NES och framåt

Nintendo lanserade sin första konsol med utbytbara spel,  Nintendo Entertainment System (NES) som släpptes år 1983. Konsolen blev en dundersuccé och följdes upp av Super Nintendo Entertainment System (SNES) sex år senare. Nintendo 64 lanserades år 1996 och var den första konsolen som använde sig av 3D-grafik.

Nintendo har också lanserat flera handhållna spelkonsoler, som Game & Watch, Game Boy, Game Boy Advance och Nintendo DS. Dessa konsoler har varit populära bland spelare som vill spela på språng och har erbjudit en unik spelupplevelse.

Visa mer

Nintendo Switch

Den senaste utgåvan av Nintendo-konsoler är Nintendo Switch, som lanserades 2017. Switch kombinerar både stationär och handhållen spelupplevelse, vilket har gjort den till en av de mest innovativa konsolerna på marknaden.

Utmärkande för Nintendos konsoler

En av de stora fördelarna med Nintendos konsoler är att de ofta har erbjudit en unik spelupplevelse. Nintendo har varit kända för sina exklusiva spel, som till exempel “Super Mario”, “The Legend of Zelda” och “Pokemon”. Dessa spel har varit populära bland både unga och gamla spelare och har ofta varit en av de stora anledningarna till att många väljer att köpa en Nintendo-konsol.

En annan unik egenskap med Nintendos konsoler är att de ofta har varit familjevänliga. Nintendo har alltid satsat på att skapa spel som kan spelas av hela familjen, vilket har bidragit till deras popularitet över hela världen.

Sammanfattning

Nintendo är en av de största tillverkarna av spelkonsoler och spel i världen. Företaget har lanserat flera olika konsoler genom åren, inklusive NES, SNES och Nintendo 64. Nintendo har också varit kända för sina handhållna konsoler, som Game Boy och Nintendo DS. Den senaste utgåvan av Nintendo-konsoler är Nintendo Switch, som har varit populär på grund av dess innovativa design och exklusiva spel.

Color TV-Game (1977)

Våra Color Tv-game konsoler och tillbehör

Game & Watch (1980)

Våra konsoler i Game & Watch-serien

Nintendo Entertainment system/NES (1985)

Våra NES spel, konsoler och tillbehör

Game Boy (1989)

Våra Game Boy spel, konsoler och tillbehör

Super Nintendo Entertainment System/SNES (1991)

Våra SNES spel, konsoler och tillbehör

Virtual Boy (1995)

Våra Virtual Boy spel, konsoler och tillbehör

Nintendo 64 (1996)

Våra Nintendo 64 spel, konsoler och tillbehör

Game Boy Color (1998)

Våra Game Boy Color spel, konsoler och tillbehör

Game Boy Advance/GBA (2001)

Våra Game Boy Advance spel, konsoler och tillbehör

GameCube (2001)

Våra Gamecube spel, konsoler och tillbehör

Nintendo DS (2004)

Våra Nintendo DS spel, konsoler och tillbehör

Wii (2006)

Våra Nintendo Wii spel, konsoler och tillbehör

Nintendo 3DS (2010)

Våra Nintendo 3DS spel, konsoler och tillbehör

Wii U (2012)

Våra Wii U spel, konsoler och tillbehör

Switch (2017)

Våra Nintendo Switch spel, konsoler och tillbehör