Super Nintendo logo

 

Nintendo

Nintendo är en japansk tv-spels-tillverkare som under 1970 talet lanserade flertalet arkadspel som tex. Donkey kong, Mario Brothers och space invaders.
Nintendo har än i dag fortsatt sin starka bana som en av de marknadsledande i branschen!

 
I början av 80-talet lanserades Nintendo Entertainment System (även kallad NES) i europa och Nintendo Famicom (Japanska motsvarigheten till NES) i Japan som blev en dundersuccé och gjorde snabbt Nintendo till en av de största inom video-spelkonoler och Tv-spel i världen.
Nintendos affärsmodell där Tv-spel utvecklades under licens av tredje part var en av anledningarna att Nintendo dominerade videospelsmarknaden och klarade sig väl ut från “The Videogame Crash” under andra halvan av 1980-talet då marknaden var överflödad av dåligt kvalitetsäkrde TV-spel, till skillnad mot andra som tex ColecoVision, Atari och Intellivison, som till skillnad mot Nintendo, lät tredjeparts tillverkare släppa spel helt eller med liten kontroll av innehåll och kvalité.
 
Uppföljaren Super Nintendo (SNES) och den Japanska motsvarigheten Super Famicom lanserades i början av 90-talet och succén fortsatte med tv-spel som Super Mario World, Zelda: A Link to the past och Super Metroid!
 
Nintendo är en av de nuvarande tre ledande tillverkarna och den som varit aktiv i speltillvekning och konsoltillverkning längst av dem alla.