Super Nintendo logo

 

Nintendo

Nintendo är en japansk tv-spels-tillverkare som under 1970 talet lanserade flertalet arkadspel som tex. Donkey kong, Mario Brothers och space invaders.
Nintendo har än i dag fortsatt sin starka bana som en av de marknadsledande i branchen!

 
I början av 80-talet lanserades Nintendo Entertainment System (även kallad NES) i europa och Nintendo Famicom (Japanska motsvarigheten till NES) i Japan som blev en dundersuccé och gjorde snabbt Nintendo till en av de största inom video-spelkonoler och Tv-spel i världen.
Nintendos affärsmodell där Tv-spel utvecklades under licens av tredje part var en av anledningarna att Nintendo dominerade videospelsmarknaden och klarade sig väl ut från ”The Videogame Crash” under andra halvan av 1980-talet då marknaden var överflödad av dåligt kvalitetsäkrde TV-spel, till skillnad mot andra som tex ColecoVision, Atari och Intellivison.
 
Uppföljaren Super Nintendo (SNES) och den Japanska motsvarigheten Super Famicom lanserades i början av 90-talet och succén fortsatte med tv-spel som Super Mario World, Zelda: A Link to the past och Super Metroid!
 
Nintendo är en av de nuvarande tre ledande tillverkarna och den som varit aktiv i speltillvekning och konsoltillverkning längst av dem alla.