Nintendo

Nintendo är en Japansk Tv-spelstillverkare.

Under 1970 talet lanserade det Japanska företaget Nintendo flertalet arkadspel som tex. Donkey kong, Mario Brothers och space invaders. 1977–1979 lanserades fyra “pong”-konsoler i serien Color TV Game. 1980 följde en första succé internationellt när de handhållna konsolerna Game & Watch lanserades med ca 60 olika titlar genom åren.

I början av 80-talet lanserades Nintendo Entertainment System (NES) i europa och Nintendo Famicom (Japanska motsvarigheten till NES) i Japan som blev en dundersuccé och gjorde Nintendo till en av de största inom TV-spels konoler och Tv-spel i världen.
Nintendos affärsmodell där TV-spel utvecklades under licens av tredje part var en av anledningarna att Nintendo dominerade videospelsmarknaden och klarade sig väl ut från “The Videogame Crash” under andra halvan av 1980-talet då marknaden var överflödad av TV-spel, till skillnad mot andra som tex ColecoVision, Atari & Magnavox.

Spel som Super Mario Bros 3 sålde i över 11 miljoner exemplar.
Uppföljaren Super Nintendo (SNES) och den Japanska motsvarigheten Super Famicom lanserades i början av 90-talet och succén fortsatte med tv-spel som Super Mario World, Zelda: A Link to the past och Super Metroid!

Spelföretaget har sedan fortsatt med sina spelkonsoler med de stationära konsolerna Nintendo 64, Gamecube, Wii, Wii U och hybriden Switch, Där speciellt tv-spelskonsolerna Wii och Switch slog igenom extra bra!
Samt de bärbara Gameboy, Gameboy advance, DS, 3DS och hybridkonsolen Switch.

Nintendo är en av de nuvarande tre ledande tillverkarna och den som varit aktiv i speltillvekning och konsoltillverkning längst av dem alla.