SEGA

Sega (SErvice GAmes) är en utvecklare av hårdvara och programvara för både hem och arkadspelsmarknaden. Sedan 2001 har de inte längre någon egen spelkonsol utan utvecklar nu bara spel för andra spelkonsol-tillverkare.

Sega grundades år 1940 i Honolulu, Hawaii under namnet Standard Games in Honolulu. Sega tillhandahöll då myntbaserade nöjen för amerikanska militärer på ön. 1951 föreslogs att företaget skulle flytta till Tokyo och det nya namnet “Service Games” of Japan (SeGa) registrerades 1952.

Sega Fortsatte att utveckla spel och arkadmaskiner vidare till dagens datum. Men började på 80-talet gick SEGA in i spelkonsolmarknaden via den inte fullt så kända konsolen SG-1000 och följde snabbt upp denna med sin utmanare till NES med Sega Master System där SEGA’s framstående blåa igelkott Sonic the hedgehog utvecklades.
Sega utvecklade vidare sina spelkonsoler Sega Megadrive (Sega Genesis i USA, och med tillbehören Sega CD och Sega 32X), Sega Saturn och Sega Dreamcast.
Och de två handhållna konsolerna Sega Game Gear och Sega Nomad.

Sega slutade på hemkonsolmarknaden efter Sega Dreamcast men har fortsatt utveckla spel till andra konsoler och arkadmaskiner.