Portal

Portal är ett TV-spel som släpptes år 2007 av utvecklaren Valve Corporation. Spelet är ett pussel-plattformsspel i förstapersonsperspektiv i Portal-serien som utmanar spelaren med att lösa en serie avancerade pussel med hjälp av en “portal gun”.

Handlingen i Portal följer huvudpersonen Chell, som vaknar upp i en forskningsanläggning som drivs av det ondskefulla företaget Aperture Science. Med hjälp av portal pistolen och ledning från en intelligens GLaDOS, måste Chell navigera sig genom en serie utmaningar och besegra hinder för att fly från anläggningen.

Spelets speciella spelmekaniker inkluderar möjligheten att skapa och använda portaler för att lösa pussel och navigera genom nivåer på ett innovativt och unikt sätt. Portal är också känt för sitt humoristiska tonläge och karaktärer, som GLaDOS som ger spelaren sarkastiska kommentarer och uppmaningar.

Portal mottogs mycket väl av både spelare och kritiker och är känd som en modern klassiker inom spelvärlden. Spelet vann flera utmärkelser för dess unika design och gameplay, och ledde till en uppföljare, Portal 2, som släpptes år 2011. Portal ingår i Valve Corporations Half-Life universum och har blivit en populär kulturell ikon genom dess memes och referenser i andra medier.