Portal – Spelserie

Portal är en prisbelönt TV-spelserie som är skapad av Valve Corporation som först lanserades år 2007. Det är en innovativ pusselplattformare i förstapersonsvy som utspelar sig i en sci-fi-värld. Genren är unik och skiljer sig från många andra TV-spel tack vare spelets signaturmekanik, portalerna, som ger en helt ny dimension till pusselgenren.

Spelaren tar kontroll över en karaktär som befinner sig i en futuristisk forskningsfacilitet och möts av en mängd utmaningar som måste övervinnas genom att skapa två portaler på ytor inom spelet. Genom att gå in i en portal kommer spelaren automatiskt ut genom den andra, vilket skapar oändliga möjligheter för att lösa pussel och navigera genom spelet.

Portal har mottagits mycket positivt av både kritiker och spelare. Spelets innovativa spelstil, humoristiska karaktärer och utmanande gameplay har gjort det till en ikonisk del av TV-spelshistorien. Första spelet i serien var en stor succé och belönades med flera priser, däribland “Årets spel” från Game Developers Choice Awards och “Årets PC-spel” från IGN.

Portal 2, uppföljaren till det första spelet, släpptes 2011 och fortsatte berättelsen från det första spelet med nya karaktärer och pussel. Portal 2 har också mottagits mycket positivt och har belönats med flera priser, däribland “Årets spel” från Golden Joystick Awards och “Årets spel” från Spike Video Game Awards.

Portal-serien är en av de älskad TV-spelserie och har inspirerat många andra spel och media. Och även en kortfilm har släppts.