Hidden Gems till Playstation 2

Själv hade jag ingen Playstation 2 konsol under dess livstid, men spelade ofta hos en vän som hade konsolen. Jag minns att vi spelade många olika spel och att jag var fascinerad över både konsolen och spelen. Speciellt spelen GTA: San Andreas, Burnout 2 och Need for speed: Underground som vi spelade sönder och samman.
När jag själv köpte konsolen och började lite smått samla Playstation 2 spel som jag kände till gick det upp för mig att det fanns otroliga mängder spel till Playstation 2 helt flugit under radarn för mig.. Runt 1800 spel av blandad kvalité som tex. Det otroliga vackra spelet Shadow of the Colossus och det legendariskt dåliga spelet Action Girlz Racing, släpptes mellan konsolens release år 2000 tills dess att produktionen lades ner år 2013.
Och detta medförde att det MÅSTE finnas mängder med bra spel som missats av allmänheten. Och vist var det så, desto mer spelpaket man kom över så kom det med lite udda eller för mig okända spel som var bra.

Det är dessa spel som vi kallar ”Hidden Gems till Playstation 2”. Spelt behöver kanske varken vara det bästa, snyggaste eller exklusivt till PS2, men är ett spel som vi verkligen rekommenderar er att titta lite närmare på, då spelen troligtvis passerat dig obemärkt också.
Och då PS2 kanske inte riktigt har kommit till nostalgigränsen, samt att spelen ofta finns i mänger på marknaden så finns det många bra och billiga spel till PS2.

Seek and destroy,

Seek and Destroy är Playstation 2 exklusivt action RPG-spel i Penny Racers-serien som utvecklades av The Barnhouse Effect och släpptes år 2002 av Play It till PS2 (Släppt år 2012 digitalt till PS3 av System 3). Seek and Destroy fick ett blygsamt Metascore på 63/100 men fick ett betydligt starkare användarbetyg som borde motsvara ca: 89/100!

Först och främst så måste det sägas att spelets omslag känns mycket missvisande då varken realism eller speltyp framgår på denna. Och jag tror att detta skapat lite förvirring då personer som köpt spelet inte har fått det de trodde att de köpte därav dåliga betyg från recensenter vid release.
Om jag ser spelet så tolkar jag det direkt till en stridssimulator men Seek and Destroy är inte i närheten av det och sticker ut då spelet för det första är ett tredjepersons krigs RPG och att du spelar som en stridsvagn i en värld där alla personer är olika typer av fordon kanske jämförbart med Disney’s Bilar-serien som hade kunnat utspela sig i samma universum, men i en helt annan setting.
Grafiken är lite “Cartoony” men med ett viss mörker de spelet utspelar sig under ett krigs tillstånd.

Skulle du testa detta spelet utan att veta något om det så hade du garanterat blivit förvånad och kanske besviken då spelet är helt oärligt mot sig själv i allt från cover till grafikstil till gameplay.

Men om du tänker dig en blandning mellan Disneys Bilar, spel i Final Fantasy serien och kanske en liten gnutta Battlefield så kan du närma dig vad spelet erbjuder.
Och då blir Seek and Destroy ett mycket bra spel i sin egen genre.

Det skall även tilläggas att spelet går att spela i pvp mot en vän.

Space Chimps,

space chimps logotyp

Space Chimps är inte ett exklusivt Playstation 2 spel då detta Action 3D plattformsspel även släpptes till Nintendo DS, PC, Wii och Xbox 360. Men som andra filmbaserade tv-spel ofta kanske inte lever upp till samma klass som filmen och ofta blir krystade för att knyta ihop handlingen.
Men Space Chimps bryter mot denna trenden med ett användarbetyg på 71/100 poäng.
Spelet utvecklades av Red Tribe och släpptes år 2008 av Brash Entertainment till Playstation 2 (och de ovan nämnda).

Space Chimps är ett ovanligt bra spel för att vara baserat på en film och träffar rätt nästan överallt gällandes gameplay, kontroll och grafik. Dock kanske spelet riktar sig till den yngre skaran av spelare än den äldre.

Som ett billigt, trevligt och enkelt plattformsspel med mycket gömda och hemliga saker att hitta så levererar det alla dagar i veckan! Och passar ypperligt att spela själv eller kanske ihop med ditt barn.

 

Project: Snowblind,

Project: Snowblind är inte heller ett plattformsexklusivt spel utan släpptes utöver PS2 även till PC och OG Xbox.
Project: Snowblind är snabbt, actionfyllt  sci-fi inspirerat och “arkadigt” FPS-spel som utvecklades av Crystal Dynamics och släpptes år 2005 av Edios till ovan nämnda plattformar och med ett metascore på 78/100 samt användarbetyg på 80/100!

Spelet har en känsla att vara en kombination mellan de tidiga Deus Ex-spelen och spelet Black då du spelar som en cyborgig spion i en dystopisk framtid. Där du med olika augmentationer som ger dig olika superegenskaper som i sin tur sätter en rätt unik prägel på spelet.

Project: Snowblind lider grafikmässigt lite av samma problem som andra 3D spel från denna eran, men spelet är väl utformat och gameplay-mässigt håller det fortfarande bra. Och gillar du äldre FPS-spel så kommer du garanterat gilla detta actionfyllda spel också.

 

Disney’s Kim Possible: What’s the Switch?

Disney’s Kim Possible: What’s the Switch?, är ett Playstation exklusivt och filmbaserat 2D action plattformsspel som utvecklats av Artificial Mind and Movement och släpptes år 2006 till Playstation 2 med ett metascore på 76/100 poäng som är mycket bra för film/serie baserade spel.

Utöver att spelet är ett lagom svårt plattformsspel så håller det väldigt bra idag, mycket på grund av grafiktypen i spelet och de fina animationerna som nästan får mig att tänka på det första spelet i Prince of percia-serien.
Om du gillar spel i Ratchet and Clank-serien så kommer du nog finna dig kvickt i detta spel som fungerar för båda barn och vuxna utan att vara insatt i tv-serien.

 

G-Surfers/HSX HyperSonic.Xtreme

 

G-surfers eller HSX HyperSonic.Xtreme som spelet heter i Nordamerika är ett Playstation 2 exklusivt sci-fi inspirerat racingspel som utvecklades av Blade interactive och publicerades i Europa år 2003 av Midas games. Spelet fick ett svagt metascore på 53/100 poäng men med ett betydligt bättre användarbetyg 81/100 poäng!

Som de flesta andra “arkadiga” racingspel till PS2 så håller även detta en hög klass gällandes grafik och gameplay.
G-surfers kan ses som någon kombination av de kändare spelen i Wipe out-serien och F-Zero-serien då spelen har liknande setting, fordon, bantyper och den otroliga fartupplevelsen.
Spelet har kanske ingen djup story som vi vill belysa, men alltjämt ett otroligt fartfyllt racingspel som lätt mäter sig med de två andra spelserierna ovan.
Ibland vill man bara köra ett bra och actionladdat racingspel utan att behöva fundera på mer än att bara vinna! Och det snabba racingspelet G-surfers  levererar just detta!

 

Här var några tips på spel som kan passerat under ytan med på tok för lite uppmärksamhet.
Har du några egna förslag på Hidden gems eller andra bra och bortglömda spel så får ni gärna hojta till så kanske vi bygger på denna listan eller gör en helt ny.