Final Fantasy – Klassisk RPG Spelserie

Final Fantasy-serien är en av de mest inflytelserika och långlivade RPG-serierna (oftast JRPG) i spelhistorien, skapad av Square Enix (tidigare SquareSoft). Första spelet släpptes 1987 och sedan dess har serien fortsatt att blomstra med mängder huvudtitlar och ett antal spin-off och sidospel. Varje spel i serien erbjuder en unik värld, karaktärer och berättelse, ofta kopplad till fantasyelement och magisk teknologi.
Final Fantasy-serien har fått stor uppskattning för sina djupa karaktärsutvecklingar, episka äventyr och innovativa gameplay.

Läs mer om numrerings krånglet i de tidiga NES/SNES utgåvorna.

Under de tidiga åren av Final Fantasy-serien var det en stor förvirring kring nummerordningen på grund av skillnaderna mellan de japanska, nordamerikanska och europeiska utgåvornas interna ordning. Här är en förklaring på hur nummerordningen såg ut för att räta ut de frågetecknen:

  1. Final Fantasy (1987) – Den japanska versionen av det första spelet släpptes som “Final Fantasy”. Den nordamerikanska versionen fick samma namn.
  2. Final Fantasy II (1988) – Det andra spelet släpptes endast i Japan. Den nordamerikanska och europeiska utgåvan fick aldrig en officiell översättning förrän senare samlingar och remakes.
  3. Final Fantasy III (1990) – Den japanska versionen av det tredje spelet släpptes som “Final Fantasy III”. Detta spel fick aldrig en officiell release utanför Japan förrän senare remakes och porteringar.
  4. Final Fantasy IV (1991) – Det fjärde spelet släpptes som “Final Fantasy IV” i Japan. I Europa släpptes det som “Final Fantasy II” på grund av att de tidigare spelen inte hade släppts här.
  5. Final Fantasy V (1992) – Den japanska versionen av det femte spelet släpptes som “Final Fantasy V”. Detta spel fick aldrig en officiell release utanför Japan förrän senare remakes och porteringar.
  6. Final Fantasy VI (1994) – Det sjätte spelet släpptes som “Final Fantasy VI” i Japan. I Europa släpptes det som “Final Fantasy III” av samma anledning som det fjärde spelet.
  7. Final Fantasy VII (1997) Här ifrån tog de sig i skinnet och gjorde numreringen linjär.