Deus Ex – Spelserie

Deus Ex är en Action-RPG spelserie som ursprungligen utvecklades av Ion Storm och publiceras av Eidos. Serien består av action- och rollspel som utspelar sig i en dystopisk framtid där människan har börjat kombinera sig med maskinteknologi.

Det första spelet i serien, Deus Ex, släpptes år 2000 och blev snabbt en kultklassiker. Spelet utspelar sig i en alternativ framtid där en konspirationsteori om en världsregering, Illuminati, visar sig vara sann. Huvudkaraktären, JC Denton, är en agent för en anti-terroristorganisation och måste navigera i en komplex intrig som innefattar politiska fraktioner, teknologiskt avancerade vapen och förbjuden forskning.

Deus Ex: Invisible War släpptes 2003 och fortsatte handlingen från det första spelet. Spelet introducerade nya teknologiska framsteg och spelaren fick möjlighet att välja mellan olika sidor i spelets konflikter. Deus Ex: Human Revolution släpptes 2011 och var en prequel till det första spelet. Här fick spelaren följa karaktären Adam Jensen som arbetar som säkerhetschef på ett bioteknikföretag och blir indragen i en konspiration som involverar människans integration med maskiner.

Deus Ex: The Fall är det fjärde spelet i den populära Deus Ex-serien. Spelet utvecklades av Eidos Montreal och släpptes ursprungligen för mobiltelefoner och surfplattor 2013, men senare även till PC och konsoler. Deus Ex: The Fall utspelar sig i år 2027, några månader efter händelserna i Deus Ex: Human Revolution, och följer den före detta SAS-soldaten Ben Saxon, som är på flykt från myndigheterna efter att ha genomfört en hemlig operation i Panama.

Deus Ex: Mankind Divided släpptes 2016 och fortsatte handlingen från Human Revolution. Spelet utspelar sig två år efter händelserna i föregångaren och följer återigen Adam Jensen när han undersöker en konspiration som riktar sig mot människor som har integrerat sig med maskinteknologi.

Deus Ex-serien är känd för sin djupa handling, valmöjligheter och olika sätt att ta sig an uppdrag. Spelet har också en tydlig cyberpunk-inspiration och fokus på människans relation till teknologi. Andra spelserier som liknar Deus Ex i stil och tema är till exempel spelet Cyberpunk 2077 och Shadowrun.