super mario bros ingame logotyp

Super Mario – en ikonisk spelserie från Nintendo

Super Mario är en av de mest ikoniska spelserierna genom tiderna, utvecklad av Nintendo. Serien debuterade år 1985 med spelet Super Mario Bros. och har sedan dess expanderat med ett antal olika spel och spinoffs.

Från 2D till 3D

Super Mario började som en 2D-plattformsspelserie, men har sedan dess utvecklats till att inkludera 3D-spel som Super Mario 64 och Super Mario Odyssey. Dessa spel har fått mycket positiv kritik och har fortsatt att utveckla serien på nya och spännande sätt.

Mario Kart och andra spinoffs

Super Mario-serien har också expanderat med en mängd olika spinoffs, inklusive de omåttligt populära racingspelen i Mario Kart-serien. Andra spinoffs inkluderar Marios sportspel som Mario Tennis och Mario Golf, samt RPG:er som Mario & Luigi-serien.

Jämförelser med andra spelserier

Super Mario-serien har påverkat många andra spelserier inom samma genre, inklusive Sonic the Hedgehog och Donkey Kong Country. Super Mario Bros. och dess efterföljare har också jämförts med andra klassiska plattformsspel.

Men Super Mario-serien har också sina unika egenskaper, som dess karaktärer, nivådesign och soundtrack, som fortsätter att locka till sig en lojal och hängiven fanbas runt om i världen.

Sammanfattning

Super Mario-serien är en ikonisk spelserie som har utvecklats över tid och inkluderar en mängd olika spel och spinoffs. Från dess ursprung som 2D-plattformsspel till dess senaste 3D-spel, fortsätter Super Mario-serien att fascinera och underhålla spelare i alla åldrar.