Super Mario 64

Super Mario 64 är ett klassiskt tv-spel som utvecklades av Nintendo och utgavs exklusivt till Nintendo 64 år 1996. Spelet är en del av den omåttligt populära Super Mario-spelserien och anses vara ett av de mest inflytelserika spelet i 3D Plattformsgenren.

Super Mario 64 är ett plattformsspel där spelaren tar rollen som den berömda italienska rörmokaren Mario och utforskar Peach’s Castle för att rädda Princess Peach från den onda Bowser. Spelet är känt för sin innovativa 3D-spelmekanik och för att vara det första Super Mario-spelet som introducerade (semi) en öppen värld med icke-linjära banor.

Spelet är indelat i olika nivåer som spelaren måste klara av för att komma vidare. Nivåerna är olika tematiska miljöer, såsom en snöig bergstopp, en solig strand och en mystisk undervattensvärld. Varje nivå har ett antal stjärnor som spelaren måste samla in genom att utforska miljön och lösa pussel. Ju fler stjärnor som samlas in, desto fler nivåer och banor blir tillgängliga.

Super Mario 64 var ett banbrytande spel för sin tid och införde flera nya spelmekaniker och funktioner som har blivit standard i dagens spelindustri. Spelet var också en av de första att använda en analog joystick, vilket gav spelaren mer precision och rörelsefrihet.

Spelet är även ett mycket vanligt Speedrun-spel.