LittleBigPlanet/Little Big Planet – Spelserie

LittleBigPlanet är en banbrytande tv-spelsserie som introducerade spelare till en ny form av spelupplevelse, där kreativitet och skapande var i centrum. Serien utvecklades av den brittiska spelstudion Media Molecule och publicerades av Sony Computer Entertainment. Det första spelet “LittleBigPlanet” släpptes år 2008, följt av LittleBigPlanet 2 år 2011 och LittleBigPlanet 3 år 2014.

Spelen är en kombination av plattformsspel och skapande av användargenererat innehåll. I LittleBigPlanet får spelare kontrollera Sackboy eller Sackgirl, en sött utseende liten väv/tyg-figur som ska navigera sig genom en rad olika nivåer fyllda med utmaningar, pussel och fiender. Men det som skiljer LittleBigPlanet från andra plattformsspel är möjligheten för spelarna att skapa sina egna nivåer, spelmekaniker, karaktärer och föremål.

Med den inbyggda skaparverktygen kan spelare designa och bygga sina egna banor, med allt från bakgrunder och landskap till fiender och föremål. De kan också använda verktyg för att skapa egna minispel, musikspår och interaktiva projekt. Sedan kan spelarna dela sina skapelser online med andra spelare runt om i världen eller ladda ner och spela banor som skapats av andra användare.

LittleBigPlanet-serien har hyllats för dess unika koncept och kreativa verktyg, men också för dess charmiga grafik och lättsamma ton. Det har också vunnit flera priser, inklusive årets spel vid British Academy of Film and Television Arts Awards.

Två spel som liknar LittleBigPlanet-serien i dess fokus på användargenererat innehåll och skapande är Minecraft och Dreams. Minecraft, som utvecklades av Mojang Studios, låter spelare bygga och skapa i en öppen värld med blockliknande föremål. Dreams, utvecklat av Media Molecule, liknar LittleBigPlanet i dess inbyggda skaparverktyg som låter spelare designa sina egna spel, nivåer och karaktärer. Men även spelen i Mario Maker-serien påminner om LBP.