resident evil 4 logotyp

Resident Evil 4

Resident Evil 4 är ett ActionTPS SurvivalHorrorspel i Resident Evil-Serien som utvecklats och släppts 2005 av Capcom till Playstation 2 och Nintendo GameCube samt till PC (2007), Nintendo Wii (2007), Zeebo (2009), Xbox 360 (2011), Playstation 3 (2011), Playstation 4 (2016), Xbox one (2016), Nintendo Switch (2019) och en Re-make till PS5 år 2023.

I Re 4 som utspelar sig sex år efter RE2, spelar du som Leon Kennedy, en före detta polis som fått ett hemligt uppdrag att undersöka försvinnandet av Ashley, Presidentens dotter. Men snart märker han att det inte står rätt till och han kommer att möta fasansfulla motstånd..

En av de mest noterbara mekanikerna i Resident Evil 4 är spelets kontrollsystem. Det introducerade en tredjepersonsperspektiv där spelaren kan kontrollera Leon med en över axeln-kamera, vilket gjorde det enklare att navigera genom miljöerna och bekämpa fiender. Spelet inkluderade också Quick Time Events, som låter spelaren trycka på förutbestämda knappar i rätt tid för att undvika faror eller slutföra en scen.

Resident Evil 4 blev mycket populärt och mottog positiva recensioner för sin spänning, grafik, berättelse och gameplay. Men vissa tycker att detta är spelet där serien tog en mer actionbetonad vändning från den mer utsatta survival-stämningen i de tre första spelen i serien.

Två spel som liknar Resident Evil 4 inkluderar spel i The Last of Us serien och spel i Dead Space serien. The Last of Us, utvecklat av Naughty Dog och utgivet 2013 för Playstation 3 och senare remastrad för Playstation 4, är också ett överlevnadsspel som följer huvudpersonerna Joel och Ellie när de navigerar genom en postapokalyptisk värld som är drabbad av en svampinfektion. Dead Space, utvecklat av Visceral Games och utgivet 2008 för Xbox 360, Playstation 3 och PC, är också en survival horror-spel som följer ingenjören Isaac Clarke när han kämpar mot förvandlade utomjordingar ombord på ett rymdskepp. Både The Last of Us och Dead Space har liknande överlevnadstema och skräckelement som Resident Evil 4.

Nedan är alla våra olika utgåvor av spelet, men finner du ni inte något där så kolla gärna länkarna i texten ovan för spel i samma genre, år eller tillverkare, spelserie m.m. så kanske ni hittar något ni gillar.