Mortal Kombat (2011) – Rebooten 

Mortal Kombat (2011) är ett fighting-spel utvecklat av NetherRealm Studios och publicerat av Warner Bros. Interactive Entertainment. Spelet är det nionde huvudsakliga spelet i Mortal Kombat-serien och en omstart av franchisen. Spelet släpptes till PlayStation 3 och Xbox 360 år 2011, och en PlayStation Vita-port släpptes år 2012. En utökad version av spelet, kallad Mortal Kombat – Komplete Edition, släpptes till Xbox 360 och PlayStation 3 år 2012 och till PC år 2013.

Handling

Handlingen tar vid någonstans vid händelserna i Mortal Kombat: Armageddon, men historian är en “retcon” till den tidigaste perioden i Mortal Kombat-serien, händelserna av Mortal Kombat, Mortal Kombat II och Mortal Kombat 3. Storyn handlar om jordens gudomliga beskyddare, Raiden, som försöker ändra utfallet av Armageddons händelser genom att kontakta sitt förflutna själv medan han möter nederlag i händerna på den onda kejsaren av Outworld, Shao Kahn. Medan karaktärer och nivåer är renderade i tre dimensioner, distanserar sig spelet från den helt 3D-grafikstil som sett i de senaste fyra spelen och har mer gemensamt med 2D-eran av serien, med en kamera som är vinkelrät mot det tvådimensionella spelområdet.

Mottagande

Vid lanseringen fick Mortal Kombat mycket positiva recensioner och vann flera priser för årets fighting-spel. Det var också en kommersiell succé, med över två miljoner sålda kopior bara under den första månaden. På grund av sitt extremt våldsamma innehåll blev spelet dock förbjudet i Australien på grund av bristen på lämplig klassificeringskategori och Sydkorea, och det har rapporterats indexerat i Tyskland. Australiens förbud hävdes senare på grund av införandet av en R18-klassificering, och spelet släpptes tillsammans med många andra R-klassade spel i maj 2014. Mortal Kombat följdes av uppföljaren Mortal Kombat X 2015.

Spelstil och grafik

Huvudspelet är en-mot-en-fighting i 2,5D-stil. Mortal Kombat använder en enda tvådimensionell arena (med 60 fps), även om karaktärer är renderade i tredimensionell stil, för att ge djup och räckvidd till skildringar av olika projektiler. Till skillnad från tidigare Mortal Kombat-spel representerar fyra knappar på spelkontrollern attacker och är kopplade till en motsvarande lem.

En ny funktion är “super meter”, som kan laddas genom olika handlingar under strid, som att utföra specialattacker, blockeras av motståndaren eller bli träffad av dem. Super meter kan laddas upp till tre nivåer, och varje nivå möjliggör olika handlingar. På första nivån kan det användas för att utföra en förbättrad version av karaktärens specialattacker; två nivåer kan användas för att avbryta en kombinationsattack, och fulla tre nivåer tillåter utförandet av en specialattack som kallas “X-ray move”. X-ray move avslöjar en serie attacker under vilken spelet visar en intern vy av karaktären som attackerats, vilket visar deras ben och organ som bryts eller spricker.

Övriga spellägen

Andra funktioner inkluderar en story-läge där spelaren spelar som flera karaktärer, en Fatality träningstil (som tillåter spelare att öva på att utföra avslutande rörelser), utmaningstornet, tagg-lags strid och en online-läge. Utmaningstornet är ett enspelaralternativ som inkluderar 300 specifika utmaningar av olika svårighetsgrader och ger belöningar vid avslutad utmaning. Spelare har möjlighet att använda in-game belöningen för att hoppa över andra svåra utmaningar och slutföra dem senare. Bland de olika utmaningarna finns “Test Your Might” (snabbt trycka på knappar och använda specifik timing för att förstöra block av varierande svårighet), “Test Your Sight” (följa ett objekt som är gömt under en kopp eller skalle och avslöja objektet efter en blandning), “Test Your Strike” (förstöra ett specifikt block i en stapel) och “Test Your Luck” (slåss under vissa förutsättningar, som inga hopp). Funktionen för tagg-lags strid med fyra spelare är en originalfunktion som tillåter två spelare att spela tillsammans. Under tagg-spel blir två nya typer av attacker tillgängliga. Den första är “tag assist” attack, där den off-screen-karaktären tillfälligt hoppar in och utför vissa attacker under den aktiva karaktärens kombination. Den andra är “tag kombo”, där den aktiva karaktären utför en kombination som avslutas av den off-screen-karaktären när de går med i striden.

Online-läget inkluderar ett alternativ “King of the Hill”, där upp till åtta spelare kan agera som åskådare och spela mot vinnaren av en fight. Åskådare kan också betygsätta striderna och använda “forumet” för att bestämma hur man utför olika kombinationer eller rörelser som observerats under en strid. En engångs online-pass ingår också i spelet, vilket är obligatoriskt för att komma åt de online-komponenter. Online-pass finns också tillgängliga från PlayStation Store och Xbox Live Marketplace.

Det finns också en PlayStation 3-exklusiv 3D-displayläge, för vilken 3D-glasögon inte är nödvändiga.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.