Metroidvania – en populär “nygammal” spelgenre

Vad är Metroidvania?

Metroidvania är en spelgenre som har sitt ursprung från två klassiska spel: Metroid och Castlevania även om det fanns spel tidigare som skulle kunna passa in i genren. Spelet Metroid släpptes av Nintendo år 1986 och Castlevania av Konami år 1987. Dessa två spel delade en liknande spelmekanik som sedan blev grunden till Metroidvania-genren via spelet Castlevania: Symphony of the Night där allt sammanfogades i perfektion.

Metroidvania kännetecknas av en stor, icke-linjär värld som spelaren utforskar. Spelaren har ofta tillgång till olika förmågor och vapen som kan hjälpa honom eller henne att nå nya områden och avslöja nya hemligheter. Ofta är vissa områden oåtkomliga tills spelaren får tillgång till en specifik förmåga.

Populära Metroidvania-spel

Metroidvania-genren har varit mycket populär och det finns många spel som har tagit inspiration från de klassiska Metroid-spelen och de lite senare Castlevania-spelen. Några av de mest välkända spelen inom genren inkluderar:

Hollow Knight

Hollow Knight är ett indie-spel utvecklat av australiska Team Cherry. Spelet släpptes 2017 och blev omedelbart en succé. I spelet tar spelaren rollen som en insekt som utforskar en underjordisk värld. Spelet har en fantastiskt designad värld, utmanande strider och ett musikaliskt soundtrack som passar perfekt till spelets atmosfär.

Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest är ett annat indie-spel som släpptes 2015. Spelet utvecklades av Moon Studios och är känt för sin vackra grafik och musik. Spelet handlar om en liten varelse vid namn Ori som måste navigera genom en farlig skog för att rädda sin värld från förintelse.

Bloodstained: Ritual of the Night

Bloodstained: Ritual of the Night är ett spel utvecklat av Koji Igarashi, en av skaparna av Castlevania-serien. Spelet släpptes 2019 och är en spirituell uppföljare till Castlevania-spelen. I spelet tar spelaren rollen som Miriam, en kvinna med övernaturliga krafter som måste bekämpa demoner och andra fiender i en stor värld full av hemligheter.