Metal Gear och Metal Gear Solid -serien

Metal Gear-serien är en av de mest inflytelserika och älskade spelserierna genom tiderna. Serien är känd för sin mix av stealth-action, djupgående karaktärsutveckling och intrikata berättelser som ofta tar upp politiska och filosofiska teman. Här ska vi titta närmare på seriens två huvudgrenar: Metal Gear och Metal Gear Solid, samt vad som skiljer dem åt.

Metal Gear-serien

Metal Gear var det första spelet i serien och släpptes till MSX-datorer i Japan år 1987. Spelet utvecklades av den legendariska spelutvecklaren Hideo Kojima, som även skulle fortsätta att leda utvecklingen av resten av serien.

I Metal Gear spelar spelaren som Solid Snake, en soldat som skickas till en fientlig nation för att stoppa en terrororganisation som planerar att använda en kärnvapenbestyckad robot kallad Metal Gear. Spelet introducerade flera av de element som skulle bli signifikativa för serien, inklusive stealth-mekaniken som skulle bli en av dess signaturdrag.

Metal Gear Solid

Metal Gear Solid är den mest kända grenen av Metal Gear-serien och släpptes först till Playstation 1998. Spelet var ett genombrott för serien och blev en kritikerfavorit och en kommersiell succé.

I Metal Gear Solid spelar spelaren återigen som Solid Snake och skickas till en ö utanför Alaska där en terroristgrupp har tagit kontroll över en kärnvapeninstallation. Spelet introducerade flera nya mekaniker och förfinade stealth-mekaniken från det första spelet, vilket gjorde det till en ännu mer spännande och djupgående upplevelse.

Skiljande drag mellan Metal Gear och Metal Gear Solid

Medan Metal Gear och Metal Gear Solid är två grenar av samma serie, finns det några viktiga skillnader mellan dem. För det första är Metal Gear Solid en fullständig 3D-upplevelse, medan Metal Gear är i 2D. För det andra, medan båda spelen har stealth-element, är det betydligt mer framträdande i Metal Gear Solid.

En annan viktig skillnad är att Metal Gear Solid är mer känd för sin fokuserade berättelse och djupgående karaktärsutveckling. Spelet tar tid på sig att introducera karaktärerna och deras bakgrund, vilket gör att spelaren utvecklar en känslomässig anknytning till dem. Detta är något som var mindre framträdande i det ursprungliga Metal Gear. Men sedan var Metal Gear även utvecklat för MSX och Nes där det inte riktigt fans samma resurser som Playstation 1.

Liknande spelserier

En spelserie som är liknande Metal Gear är Splinter Cell-serien, som utvecklas av Ubisoft.