Level-5 – Spelföretaget bakom några nischade men älskade spel

Level-5 är en japansk utvecklare och utgivare av Tv-spel. Företaget grundades år 1998 av Akihiro Hino och har sedan dess skapat en rad älskade spel till olika plattformar.

Historia

Level-5 grundades i Japan, av Akihiro Hino när han var endast 19 år gammal. Företaget har sedan dess start utvecklat spel till mängder av olika plattformar, inklusive PlayStation 2, Nintendo DS och mobila enheter. En av deras mest framgångsrika spelserier är Professor Layton-serien, som har sålt över 17 miljoner exemplar över hela världen.

Level-5 är också känt för sitt samarbete med Studio Ghibli, som resulterade i spelet Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. Spelet är känt för sin vackra tecknade, anime grafik och gripande berättelse och har blivit en favorit bland både kritiker och spelare.

Första spelet

Level-5:s första spel var Dark Cloud, som släpptes år 2000 till PlayStation 2. Spelet är en action-rollspel som följer en ung pojke som kämpar för att återställa en förstörd värld. Dark cloud fic bra recensioner med bland annat 80/100 av Metacritics. Spelet fick sedermera en uppföljare, Dark Cloud 2, som också fick positiva recensioner.

Kändaste spel eller spelserie

Professor Layton-serien är förmodligen Level-5:s mest kända spelserie. Serien består av pussel- och äventyrsspel där spelarna följer professor Hershel Layton och hans assistent Luke Triton på olika mysterielösningar. Spelen är kända för sina utmanande pussel och sin charmiga berättelse.

Ett annat känt spel från Level-5 är Yo-kai Watch-serien. Spelet följer en ung pojke som kan se och interagera med Yo-kai, andliga varelser som orsakar problem för människor. Spelet har blivit en stor framgång i Japan och har också vunnit popularitet i andra delar av världen.

Speciella samarbeten

Level-5 har samarbetat med många andra företag och organisationer för att skapa unika spelupplevelser. Som tidigare nämnt samarbetade de med Studio Ghibli för att skapa Ni no Kuni: Wrath of the White Witch.

En annan speciell samarbete var med J-League, Japans professionella fotbollsliga. Samarbetet resulterade i spelet Inazuma Eleven, ett fotbollsspel med rollspelselement där spelarna styrde ett lag med ungdomar som strävade efter att vinna fotbollsmästerskapet. Spelet var en stor succé och blev så populärt att det blev en egen spelserie men det ledde också till en anime-serie och en serie av mangaböcker.

Level-5 har också samarbetat med det amerikanska spelutvecklingsföretaget Capcom för att skapa spelet Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. Spelet kombinerar element från de två spelserierna Professor Layton och Ace Attorney.

Under åren har Level-5 också utvecklat flera andra spelserier, såsom Yo-Kai Watch, som följer äventyren hos en pojke som kan se och interagera med yo-kai, andevarelser från japansk folklore. Andra kända spelserier inkluderar Dark Cloud, Rogue Galaxy, och White Knight Chronicles.

Follow by Email