Bioshock – Spelserie

Bioshock är en populär spelserie som utvecklats av 2K Games. Serien innehåller (år 2023) tre spel: Bioshock, Bioshock 2 och Bioshock Infinite, samt ytterligare en delad upplevelse kallad Bioshock 2: Minerva’s Den. Spelen är av FPS Genren och som utspelar sig i en alternativ version av vår värld med en djup berättelse och en unik, dyster atmosfär.

Handlingen i de två första spelen Bioshock-serien kretsar kring en stad under vattnet, Rapture, som byggdes som en utopisk plats av den kontroversiella affärsmannen Andrew Ryan. Spelet introducerar spelaren till en värld av genetiskt modifierade människor, kallade Splicers, och stora maskiner som kallas Big Daddies som vaktar Little Sisters, små flickor som utvinns på ADAM, en resurs som används för att göra genetiska förändringar. Handlingen i Bioshock 2 äger rum åtta år efter händelserna i första spelet och ger spelaren möjlighet att spela som en Big Daddy och rädda en Little Sister.

Bioshock Infinite skiljer sig från de två tidigare spelen genom att det inte utspelar sig i Rapture utan i en stad ovanför molnen, Columbia. Spelet innehåller också en annan huvudperson, Booker DeWitt, som söker efter en ung kvinna vid namn Elizabeth.

En av de speciella mekanikerna i Bioshock-serien är användningen av Plasmids, som ger spelaren övermänskliga krafter. Till exempel kan man använda elektricitet för att chocka fiender eller telekinesi för att flytta objekt. Detta ger spelarna en mängd olika alternativ när de strider mot fiender eller löser pussel.

Bioshock-serien har fått mycket positiv kritik för sin rika berättelse, atmosfär och spelbarhet. Spelen har också varit framgångsrika kommersiellt och har sålt miljontals exemplar över hela världen. Bioshock Infinite vann flera utmärkelser, inklusive Game of the Year på Game Developers Choice Awards och Golden Joystick Awards.