Microprose – Spelföretaget bakom flera klassiker

Bakgrund

Microprose var ett amerikanskt spelföretag grundat 1982 av Bill Stealey och Sid Meier. Företaget var verksamt under 1980- och 1990-talet och utvecklade flera klassiska spel inom olika genrer, bland annat strategi-, action-, och flygsimulatorspel.

Spelproduktion

Microprose var kända för att producera spel med hög kvalitet och innovation, som satte standarden för spelindustrin under sin tid. Deras mest framgångsrika spel var kanske Civilization-serien, som var en av de första 4X-strategispelen och satte standarden för genren. Andra omåttligt populära spel inkluderade bland annat X-COM: UFO Defense/Enemy Unknown, Railroad Tycoon och F-19 Stealth Fighter.

Jämförelser

Microprose konkurrerade på marknaden med andra spelföretag under sin tid, inklusive Electronic Arts och Sierra. Men det var deras fokus på kvalitet och innovation som skiljde dem från mängden och gjorde dem till en av de mest framgångsrika spelskaparna på 80- och 90-talet.

Avslutningsvis

Microprose är ett spelföretag som satte sin prägel på spelhistorien. Deras spel är fortfarande omtalade och spelas av många idag. Microprose var en pionjär inom strategispelsgenren och deras höga standard för kvalitet och innovation har inspirerat många andra spelskapare genom åren.